Jumaat, 10 Disember 2010

Sejuk

Tengok wiget cuaca ni membuat Pak Nidus tak senang duduk. Hari ni 25° C. Kelmarin cuaca sampai 23° C. Maklumlah musim tengkujuh di Pantai Timur, kadang-kadang tu pagi panas petang hujan. Ada kalanya melarat 2-3 hari.

Pak Nidus adalah jenis spesis yang tak tahan sejuk. . Dengan cuaca sebegini pun mahu dua tiga lapis baju sebagai penahan sejuk. Nak buat kerja pun taada mood, asyik nak tidoo je.

Kedua cuaca begini membantut kerja-kerja yang sepatutnya dapat dibuat dalam keadaan cuaca panas dan kering. Bila cuaca dah OK, baru nak start buat kerja, cuaca berubah hati pulak...nak buat macam mana.

Itulah pencarian sampingan untuk menampung perbelanjaan sekolah anak-anak.

Tapi dalam keadaan begini juga membuat Pak Nidus merindui saat-saat keseronokan memancing ikan haruan di bendang. Inilah kemahiran yang diwarisi turun temurun dari orang tua dimana sekarang ini boleh dikatakan jarang benar yang tahu kemahiran ini.

Tapi sampai sekarang batang kail masih di situ...cuaca tak mengizinkan lagi. Kalau hujan betul-betul lebat dan berpanjangan, alamatnya makan ikan daratlah....

Ada satu pekerjaan yang boleh dilakukan tak kira cuaca hujan ke panas .....ini dia.

Tiga perkara ini gerenti Makcu tak akan marah...betul ke?

Lagu Dikir Barat - Ikan Darat.....

6 ulasan:

E.d.Y berkata...

xleh g oversea ni..huhu

nidus2 berkata...

Hee3...over riber pun jadilah EdY.

Hairil Rizal berkata...

Nyanyi satu lagu utk kami lah ya Pak Nidus!!

nidus2 berkata...

Takkan klon P. Ramlee tak boleh nyanyi...

Emat Azmi berkata...

amboiii.. pak nidus.. petang2 senaman dio.. siap sesat jalan nah agi.. Abah kito jare nk gi naik basikal gini.. Mugo kijo 24 jam tu gak... huhu.. pak nidus takpe lah musim cuti sekolah loni.. ada masa rehat..

nidus2 berkata...

Emat royat ko abah tu kijo sikit2 sudah lah, pitih banyok doh key...

 

Tembok Besar

2006

Senarai Blog Saya

nidus2 Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template