Sabtu, 24 Julai 2010

Motor Second Hand

Biarlah orang kata syok sendiri pun..ni nak mengimbau kenangan lalulah konon. Daripada mengata orang baik aku mengata aku sendiri.

Bermulanya aku pakai motor adalah jenis HONDA CB 100, itu pun mampu beli yang second jer...manalah mampu beli yang baru, gaji ketika tu..alahai cukup untuk hidup orang bujang.




Harga tak ingat, tapi ansuran sambung bayar RM80 sebulan, terpaksalah ikat perut sikit sejak pakai motor tu. Bagi budak-budak sekarang dia orang dah tak jumpa lagi motor ni, dah
lama berkubur. Ketika tu motor ni kebanyakannya milik kerajaan seperti posmen dan kakitangan Talipon. Cerewetnya motor ni starternya pakai bateri, kalau bateri lemah alamat kena tolaklah jawabnya. Akhirnya aku jual..selesai masalah.


Sekitar tahun 80an, model scrambler menjadi kegilaan remaja ketika tu. Sebagai permulaan aku pinjam motor kawan..ini dia...


Pakai motor ni rasa nak tergelak sendiri...motor SUZUKI TR250 Srambler..besar sangat banding dengan aku yang kurus kering, lagi pun motor ni layak untuk penyeludup ayam kerana ia power dan sesuai untuk offroad.

Masih status barang second, aku beli Yamaha Enduro125...harga boleh tahan cuma RM300..baiki habis RM350..cat di bengkel sendiri..siap..woooi, kemana aku bawa mesti ada yang jeling..tak tahulah jeling meluat ke, terliur ke, menyampah ke..apapun aku bahagia.


Inilah motor yang paling aku sayang, pertama suspension jenis monoshock, jadi kalu korner baring pun tak terbaring..kedua, 6 kelajuan..laju wooo, ketiga boleh main banjir kerana dia tinggi..keempat boleh wheeling tapi tidak sampai jadi macam Mat rempit sekarang, aku wheeling pun offroad..tak adalah orang marah.
Dalam dok syok begitu, Mak aku suruh aku kawin..aduhhh..sekali lagi aku terpaksa jual motor kesayanganku ini..memang pun patut sebab perempuan mana boleh membonceng motor begini.

Haa...haaa...haaa.....

Kalu Enduro motor kesayangan, ini adalah motor idaman..yang sekelas dengannya. Harga ketika tu RM3700..mahal woo. Hee..hee.heee pinjam yang adik punya. Manalah tahu kalu isteri suka naik motor ni aku bayar balik. Sedih rasanya, isteri pulak tak berkenan..apa pun aku dapat guna lama jugak..kira OK jugak motor ni.

Masa terus berubah, tapi aku masih tak berubah..masih beli motor second..tak mampu bro. Inilah motor seterusnya.....


HONDA CUP C70..RM800 model tahun 1977. Kenangan gambar..bersama anak sulong Apik.
Anak aku sekarang pun dah besar panjang, tapi dia bangga mempunyai seorang Ayah yang ada komitmen dengan barang second ni..haa...haa...haaa.
Sampai sekarang motor ni masih aku pakai buat ke Masjid. Jangan terkejut RM3000 belum tentu nak jual. Barang antik katakan..penuh nostalgia.


Kalau ada yang minat..aku sambung lagi.....

4 ulasan:

♥xaturen♥ berkata...

assalamualaikum,

salam kenal tuan! kenangan betul lah.. Enduro125.. kuat moto tu..

;p

nidus2 berkata...

Sejak itu tak pernah jumpa lagi...mungkin spesis dah lupus dah.

Ibnu Jamaluddin berkata...

subbahnallah...
kenangan-kenangan... ^_^
cukup indah...

Unknown berkata...

moto seken lg untung dri baru..
beli baru sbb nk rasa up dan puas hati je..lps setahun xde rasa apapun..bahkan nak tukar baru lagi..insurans pun mahal..
lain brg seken..klo dpt kondisi baik..untung..insurans pun murah..xperlu hutang dgn ahlong aeon sbb mampu beli cash terus..cuma seriously kena cerewet dan perati tips2 brg seken ni sbb nti tkut xpuas hati..

 

Tembok Besar

2006

Senarai Blog Saya

nidus2 Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template