Difahamkan bahan utama untuk membuat kuih ini tidak tahan dengan air, jadi di musim hujan ini ianya akan terendam dalam air dan akan merosakkannya. Mahu tak mahu ianya terpaksa dikeluarkan . Sebab itu ianya cuma terdapat dimusim hujan di Pantai Timur untuk dijadikan makanan yang sedap dimakan ketika ianya masih panas.
Tapi ingat, bukan semua rasanya sama. Ada yang kurang sedap diantara penyebabnya ubi kayu tadi sudah berendam dalam air dalam jangka masa yang lama atau ianya sudah tua atau 'masuk angin'. Faktor lain mungkin pelengkapnya kurang bermutu.
Tunggu masa untuk diangkat.
Diantara bahan-bahan utamanya
Ubi kayu dan manisan dimasukkan bersama
Haaha...Putu halba yang siap untuk dimakan bersama nyior.
"Pok cik nok 2 rial ni".....Yo lo doh tu 2 rial lah tu...
"Berapa butir Awe?"......5 butir 2 rial....
Amboiii...mahalnya, sudahlah kecik sebiji padan satu mulut je..
"Heh Pak Nidus !..kalau banyak sangat komen, buat sendirilah"....
jawab Makcu yang dok sebelah tu. Ya..ya..yaa.
8 ulasan:
Apa bahan yg x boleh teremdam tu? Huh? dah ada yg teremdam..aishhhh..suspen Sally! Benda dah teremdam air banjir d buat kuih??? sila bg penjelasan wahai Pak Nidus..gue kebingungan ni..
Sally,
Alaa..ubi kayu, mana boleh terendam air. Buruk atau rosaklah ia nanti.
Laaaaa...mati2 Sally ingat tepung dia dah terendam banjir!!! kehkehkeh..
sedapnyo make putu bilo ujey ;)
salam pak
hahahahaha
amik nok teh..makcu v sutir...
hehehehehe
sedap tu...
Ngoh,
Kuala Lupo ado ko putu halba? Meme KB ujey...Oooo sedapnyo make...
Cheqna,
Makcu lagu tu sokmo...dok wat gapo ujey2 ni, maghi lah pekena putu halba sini...
oloh... sedap dio la wey... kito pak nidus make putu halba sikit jah.
3 butir 2 riyal.. haaaa....
oloh... sedap dio la wey... kito pak nidus make putu halba sikit jah.
3 butir 2 riyal.. haaaa....
Catat Ulasan